Κύριο περιεχόμενο

Δ.Τ. Κοινή σύσκεψη ΣΜΗΒΕ με ΠΣΔΜΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Διπλωματούχων Μηχανολόγων – Ηλεκτρολόγων συνεδρίασε την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Capsis στη Θεσσαλονίκη. Τα μέλη του Δ.Σ. βρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη με αφορμή τη συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Μηχανολόγων - Ηλεκτρολόγων Βορείου Ελλάδος της ημερίδας, με θέμα «Εφαρμογές Ενεργειακής Αναβάθμισης και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», στα πλαίσια της Energy Tech 2013 - 5η Διεθνής Έκθεση Ανανεώσιμων & Συμβατικών Πηγών, Εξοικονόμησης Ενέργειας, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος.

Στο Δ.Σ. συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Δ.Σ. του ΣΜΗΒΕ, κατόπιν πρόσκλησης του ΠΣΔΜ-Η. Τον ΣΜΗΒΕ εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος Αθανάσιος Κολότσιος, η Γενική Γραμματέας Μαρία Αντωνιάδου και ο Ειδικός Γραμματέας Αριστείδης Μυτάκος.

Κύριο θέμα συζήτησης ήταν οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό των Μηχανικών (υπέρογκες αυξήσεις, απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, αδυναμία λήψης ασφαλιστικής ενημερότητας). Ο ΣΜΗΒΕ ενημέρωσε το Προεδρείο του ΠΣΔΜ-Η σχετικά με τις Παντεχνικές Συνελεύσεις που έχει διοργανώσει μέχρι στιγμής, με θέμα το ασφαλιστικό, και τις θέσεις που έχουν ψηφιστεί. Επίσης αναφέρθηκε και στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας που έχουν υλοποιηθεί στα γραφεία του ΤΣΜΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη, με πρόσφατη αυτή της 5ης Φεβρουαρίου, σε συνεργασία με το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών Μακεδονίας.

Ο ΣΜΗΒΕ επίσης, αναφέρθηκε στα υψηλά επιτόκια που επιβάλλονται στις περιπτώσεις που καθυστερείται η εξόφληση των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με την απουσία ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης το χρονικό διάστημα της οφειλής. Συγκεκριμένα επισημάνθηκε ότι από τη στιγμή που το ταμείο θα λάβει τις χρωστούμενες εισφορές και μάλιστα με υψηλό τόκο, για ποιο λόγο οι Μηχανικοί να μην έχουν ιατροφαρμακευτική κάλυψη την περίοδο της οφειλής; Σε κάθε περίπτωση το ταμείο βγαίνει κερδισμένο.

Συζητήθηκε επίσης και η απαίτηση πληρωμής του παραβόλου ύψους 60 € υπέρ του ΟΑΕΔ, το οποίο προορίζεται για την οικονομική στήριξη των άνεργων Μηχανικών. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια, βάσει των οποίων ένας Μηχανικός δύναται να θεωρηθεί άνεργος.

Οι εκπρόσωποι και των δυο Συλλόγων συμφώνησαν στη λήψη κοινών δράσεων και αποφάσισαν να συντάξουν κοινό υπόμνημα με θέμα το ασφαλιστικό, με το οποίο απαιτούν:

  • δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους Μηχανικούς και εναλλακτικά, στη χειρότερη περίπτωση, να παρέχεται η δυνατότητα πληρωμής μόνον των εισφορών υπέρ του ΚΥΤ, ώστε να θεωρούνται τα βιβλιάρια υγείας τους.
  • παροχή ασφαλιστικής ενημερότητας, ώστε να μπορέσουν οι συνάδελφοι να ασκήσουν το επάγγελμα για να τακτοποιήσουν και τις οφειλές τους στο ΤΣΜΕΔΕ.